пʼятницю, 13 квітня 2012 р.

УКРАЇНСЬКІ ПИСАНКИ

       Першими писанками були керамічні та дерев'яні яйця, що їх виготовляли й розмальовували язичники — наші далекі предки. Малюнки здебільшого складалися з прямих та ламаних ліній. Не дивно, що такі писанки не відзначалися різноманітністю.
     Писанкарство в Україні було поширене в усіх без винятку регіонах. Кожна майстриня додавала у розпис писанок щось своє. Часто-густо ці малюнки мали зміст утаємничених знаків, що повинні були оберігати людей від небажаних наслідків та впливу природних явищ, стихійного лиха тощо. Вони ставали своєрідними талісманами.
     А взагалі, писанки завжди були символом добра і сонця. Ними зустрічали прихід весни, пробудження землі від зимового сну. Розпис писанок не обмежується лише орнаментами та візерунками, — поступово він усе більше наповнюється предметним змістом. На писанках з'являються малюнки квітів, листя, дерев, птиць, звірів, що символізують природу, довкілля. Так, півень на писанці відвертав блискавку й грім, а олень — мав забезпечувати добробут господаря, його довголіття.
     Збереглася одна язичеська писанка, присвячена слов'янській богині життя та родючості — Берегині. Жіноча постать зі зведеними догори руками означала найбільшу силу всього живого на землі. З прийняттям на Русі християнства писанки стали символом Великодня — свята воскресіння Ісуса Христа.
     Отож писанка — не просто розмальоване великоднє яйце, а справжній витвір народного мистецтва. Щоб оволодіти ним, потрібні неабиякі хист та уміння.

вівторок, 10 квітня 2012 р.

ХХХV наукова студентська конференція ПУЕТ

10 квітня 2012 р. відбулися засідання ХХХV наукової студентської конференції за підсумками науково-дослідних робіт студентів за 2011 рік.

Конференція для фаху "Документознавоство та інформаційна діяльність" була знаменною через те, що вперше у її складі працювала секція 33 "Сучасні проблеми розвитку документознавства" (ауд. 119). 

На засіданні секції з доповідями виступили студенти цього напряму підготовки: Деркач Вікторія, Кривошапко Світлана (диплом 1 ступеню), Рокотянська Катерина (диплом 2 ступеню), Александрова Оксана (диплом 3 ступеню) (група ДІД-12i) та інші.




Наукові керівники робіт - д.е.н., професор, завідувач кафедри інформаційної діяльності в економічних системах  Макарова М.В., к.і.н., доцент тієї ж кафедри Дроздова О.В., ст. викладач кафедри Наливайко Н.Я. 


Сподіваємося, що до науково-дослідною роботи з часом буде залучитися все більша кількість студентів-документознавців.

четвер, 5 квітня 2012 р.

Ecommis Plus


Дворівнева навчальна програма з е-комерції для обслуговування інформаційного суспільства в Росії, Україні та Ізраїлі 516813-TEMPUS-1-2011-1-LTTEMPUS-JPCR  детальніше
________________________________________________________


2-4 квітня 2012 р. у Берлінському технічному університеті відбулася координаційна нарада ключових персон проекту Tempus ECOMMIS. У нараді брала участь контактна особа програми Ecommis Plus в ПУЕТ д.е.н, професор Макарова М.В.


У ході наради були заслухані звіти цільових університетів про хід виконання проекту за перші 6 місяців. Даний звіт включав аналіз діючих навчальних планів в області тематики проекту, інформацію про робочу групу проекту, заходи у рамках поширення інформації про проект серед споріднених університетів, у ЗМІ тощо.

Наш університет був запрошений на нараду координатором проекту від Одеського національного економічного університету проф. кафедри економічної кібернетики Меджибовською Н.С. Крім ПУЕТу угоду ECOMMIS-Plus  підписали представники Вінницького національного аграрного університету).

У ході наради європейськими університетами – учасниками проекту був представлений огляд розроблюваних навчальних матеріалів.

Проведено зустріч і переговори про співробітництво із представником найвідомішого розроблювача корпоративних інформаційних систем SAP.

Також був проведений тренінг по поширенню досвіду в області методики розрахунку пунктів ECTS і опису навчальних планів/дисциплін при їхній розробці. Відбувся обмін досвідом із представниками команди проекту Tempus PROMENG.

У рамках наради була проведена методична сесія «Використання міждисциплінарних досліджень для впровадження нових навчальних програм/модулів і/або нової методики викладання в області електронної комерції», на базі якої виданий збірник доповідей.

Доповідь Макарової М.В. "EDUCATIONAL WEB 2.0 PROJECTS OF THE E-COMMERCE" можна переглянути тут.